top of page
Search
Writer's pictureJoëlle - JT Communication

Als zelfstandige aan de slag?



Kriebelt het om als zelfstandige aan de slag te gaan? Ik zet even enkele voor- en nadelen voor jou op een rijtje.


Voordelen


1. Jij kiest hoe en voor wie je wil werken


Als zelfstandige kan je op projectbasis werken: rechtstreeks voor eigen klanten of via een agentschap (bv. Secretary Plus Outsourcing Solutions of OM Careers). Maar je kan ook van thuis uit je diensten aanbieden, cursussen geven of een winkel openen. Ben je van verschillende markten thuis? Combineer dan gerust! Je kunt bijvoorbeeld vertalen, yogales geven én werken als levenscoach. The sky is the limit! Ben je een klant om een of andere reden liever rijk dan kwijt? Dan zet je gewoon een punt achter jullie samenwerking.


2. Je hebt veel vrijheid


Vrijheid is onbetaalbaar! Eerst en vooral bepaal je helemaal zelf je werkuren. Geen ochtendmens? Een nachtraaf? Een afspraak bij de tandarts? Je kinderen naar school brengen? Het kan! Zolang je de klus klaart binnen de afgesproken termijn, werk je waar en wanneer jij dat wil.


3. Je bent je eigen baas


De relatie klant/leverancier is helemaal anders dan de relatie werkgever/werknemer. Een klant weet doorgaans je inspanningen en de kwaliteit van je werk te waarderen. En dat geeft je vleugels! Wanneer je voor een vaste werkgever tekent, weet je niet op voorhand hoe deze je zal behandelen. Bovendien zit je als werknemer vast in een specifieke sector. Een zelfstandige, daarentegen, heeft meestal contact met verschillende klanten en dus verschillende sectoren. Bijzonder boeiend!


4. Al je overuren worden betaald!


Behalve de administratieve taken, de commerciële opvolging en offertes (onderschat dit niet!) kan je in principe al je gepresteerde uren factureren. Dit is voor een werknemer in dienstverband niet altijd het geval. Hoe meer uren je voor je klanten werkt, hoe meer je aanrekent. Simpel. Maar de keerzijde van de medaille: hoe meer je verdient, hoe meer belastingen je betaalt.


Nadelen


1. De belastingen


Als je veel uren werkt, zit je voor je het beseft in een hogere belastingschijf. Bijvoorbeeld 50 % vanaf € 39.660. Op de site van Unizo vind je hiervan een overzicht. Loont het dus wel de moeite om lange dagen te werken als je een groot deel van je inkomsten aan Vadertje Staat moet afstaan? En wat met het evenwicht tussen werk en privé?


2. Je draait zelf op voor je ziekteverlof en vakantiedagen


Eén ding is duidelijk: als je niet werkt, komen er ook geen centen binnen. Je tarief moet dus ook je vakantie- en ziekteperioden dekken. Je zet hiervoor dus best wat geld opzij. Maar dat is wellicht makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig zijn er verzekeringen (zoals Secure Up) die je een minimale bescherming bieden in geval van een ongeval of langdurige ziekte. Houd wel rekening met een risicotermijn van 60 dagen.


3. Je moet zelf op zoek naar klanten en opdrachten


Een rekruteringsagentschap kan interessant zijn om aan opdrachten te komen. En anders moet je zelf op zoek naar klanten (via e-mail, telefoon enz.). Loopt er geen verkopersbloed door je aderen? Geen nood: prospecteren kan je leren! Ben je nog werknemer en zit je momenteel in je opzegperiode, dan is Cevora een interessante optie. Zo’n cursus is er volledig gratis! Of schrijf je in op een platform zoals FreelanceNetwork om klanten of opdrachten te vinden.


4. Sociale bijdragen op basis van vroegere inkomsten


Het eerste wat je als zelfstandige moet doen, is je inschrijven bij een sociale verzekeringskas voor zelfstandigen. Elk kwartaal betaal je sociale bijdragen. Het eerste jaar betaal je een voorlopige bijdrage of een bijdrage op basis van je geschatte inkomen. Na enkele jaren worden deze bijdragen berekend op basis van de inkomsten van drie jaar geleden. Als je huidige omzet om welke reden ook (sterk) daalt, moet je toch sociale bijdragen betalen op basis van die hogere inkomsten van toen. Je kan dit laten herzien, maar dan moet je de nodige boekhoudkundige stukken kunnen voorleggen. Stijgen je inkomsten in de loop van het jaar opnieuw, dan raad ik je absoluut aan om het supplement aan sociale bijdragen te betalen. Want anders hangt er je een boete van bijna 20 % van het verschuldigde, bijkomende bedrag boven het hoofd!


Werken als zelfstandige is een levenskeuze. Informeer je goed en houd rekening met alle wettelijke aspecten, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Het aantal zelfstandigen blijft in elk geval maar stijgen. Hét bewijs dat het ook heel erg kan meevallen als je je zaken goed beheert. Ik ben in elk geval gelukkiger dan ooit! :-)


Ken je nog andere voor- en nadelen? Laat een reactie achter op mijn blog!


Groetjes, Joëlle

288 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page